Sustain­ability

The lines between family life, social life and work are becoming increasingly blurred; as our lives become more fused, the built-up environment needs to adapt accordingly. Boelens de Gruyter, MVSA and Heyligers d+p are redeveloping the Berghaus Plaza into a Work, Play and Live destination; a concept that promotes balance for a better quality of life. A combination of office and residential space carefully blended with retail, restaurants and bars.

BREEAM Excellent certification is being pursued for the Berghaus project. Read more about this in the BREEAM case study.

Innovative and environmentally friendly design measures

Clear development measures have been taken into account for the Berghaus project. There is flexibility in the core office space which is adaptable to multiple tenants as well as integration of a mixed-used situation, living, working, retail and restaurant. There will also be a revitalization of the original Berghaus façade as well as a green courtyard for residents. The overall landscape supports a sustainable use of plants and animals for the long term.

Construction site

The construction site is operated in an environmentally aware, safe and sustainable manner. Employees are mindful of the impact of their actions on people, flora and fauna in the area. They communicate proactively before and during construction and deal appropriately with questions, complaints and tips from the local community. The construction company has a policy in place to minimize the impact on the environment, taking measures at the construction site to minimise harmful environmental impact throughout the build.

Progressive measures in the socio-economic field

Progressive measures have been taken into account in the socio-economic field for the Berghaus project. The green strip will be refurbished on the north side as a result of the development of the Koningin Wilhelmina square. Next to this, a renowned landscape design will stimulate interaction and there will be publicly accessible hospitality and retail units. The solution for parking with residents and office employees will be in the basement of Berghaus. Overall renovation of the office is in line with future, sustainable office tenant requirements.

Technical solutions

Heating, cooling & ventilation

Utilizing a collective heat and cold system (ATES installation), buildings can independently use heat and cold simultaneously, while heat and cold can be exchanged in the system. The distribution of heating and cooling is carried out by means of an integrated climate ceiling. Per office floor two control panels are installed. The distribution of heating and cooling In the common office areas and hospitality units are achieved by means of underfloor heating. All offices and indoor areas are mechanically ventilated, ventilation units are integrated in the climate ceiling. Fresh air will be filtered and, if desired, heated or cooled, and supplied to the overall space. Exhausted air will be released outside of the building.

Electricity generation

Electricity is generated via two transformers, each with a capacity of 1,000 kVA. In addition, electricity is also generated via the 1,255 solar panels which are divided over the two residential towers and the office tower. Per office floor approximately 10 VA/m² is available.

Lighting

The office building will be fitted with high frequency LED lighting and fixtures which are integrated into the climate ceiling. Corridor areas are equipped with LED spots. The office floors are provided with daylight/motion sensors (1 per 40 sqm, conforming to BREEAM) in combination with daylight control, regulated per grid. The LED lighting will be controlled with a DALI-system and is adjustable per working zone. General lighting will be centrally operated by a touch panel. In the hospitality units, only emergency lighting will be Installed.

Register
your interest

and stay updated on the project